Inden malearbejdet påbegyndes, er det vigtigt, at træet er rengjort for smuds og snavs og gammel maling. Ved afrensning af gammel maling skal der renses til fast grund. Hvis træets til stand ikke er god, skal skaden udbedres inden malebehandling. Desuden skal følgende forhold være opfyldt, før malebehandlingen begyndes: Træets fugtindhold skal være under 18%, og temperaturen skal være over 15°C. Luftfugtigheden skal være mellem 40-80% RF.
Afrensning af gammel maling
Den bedste metode til at afrense gammel maling er mekanisk afrensning. Ved kemisk afrensning af maling skal man være omhyggelig med at fjerne afrensningsmidlet inden maling. Er der rester af kemikalier i træet, vil den nye overfladebehandling blive nedbrudt.
Forudsætning for god malebehandling
Ved malebehandling af træ skyldes de fleste problemer som f.eks. afskalning af maling ikke malingsproduktet, men udførelsen af malearbejdet.
Maling har svært ved at hæfte på træ, som har været udsat for vejrligets påvirkning, tilsmudsning eller for høj træfugt. Jo længere tids vejrpåvirkning, jo dårligere vil malingen hæfte. En dårlig malebehandling kan være medvirkende årsag til en for hurtig trænedbrydning.
Malebehandling
Der er forskel på, hvordan systembehandlingen opbygges. Nedenfor er beskrevet princippet for malebehandling. Uddybende vejledning bør indhentes hos den aktuelle producent og/eller Malerfagligt Behandlings-Katalog, MBK. Malingsproducentens anvisninger skal altid følges.
- Evt. 1 gang kemisk træbeskyttelse, hvis træarten ikke har tilstrækkelig varighed i forhold til den ønskede (se VOT nr. 7/2002)
- 1 gang grunding
- 1-2 gange topmaling
Der er forskellige grupper af malinger, som afhænger af, hvor dækkende de er: træolier, laserende malinger og dækkende malinger.
Træolier
Træolier er produkter, som ikke er "filmdannende", dvs. at der kun er et meget tyndt lag maling på overfladen af træet. Da der næsten ikke er nogen film på overfladen af træet, har de derfor en dårlig vejrbestandighed. Typisk er vedligeholdelsesintervallerne 1-2 gange pr. år. Nogle produkter kan have længere vedligeholdelsesintervaller - op til 2 år. Produkterne anvendes oftest til trækonstruktioner, hvor træets "naturlige" glød ønskes bevaret. De fås med og uden pigmenter. De pigmenterede produkter beskytter bedre mod solens UV-lys og giver derfor en bedre beskyttelse. Træolier indeholder fungicider mod skimmelsvampe, men ikke mod trænedbrydende svampe.
Laserende malinger
Laserende malinger er malinger, hvor det er muligt at se træets struktur under malingen. De har typisk vedligeholdelsesintervaller på omkring 4 år. De er pigmenteret og giver derfor en vis beskyttelse mod UV-lys. De bliver typisk anvendt, hvor træets naturlige udseende ønskes bevaret, men hvor der er behov for længere vedligeholdelsesintervaller, end man kan opnå ved anvendelse af træolier.
Dækkende malinger
Dækkende malinger er de malingstyper, som giver den bedste beskyttelse mod vejrliget, og hvor der er de længste vedligeholdelsesintervaller. Vedligeholdelsesintervallerne kan strække sig fra 4-8 år som gennemsnit. Typen af bindemiddel har her betydning for holdbarheden af malebehandlingen.
Maling af vægge skal normalt forbehandles. Tidligere kalkede eller limfarvede vægge kræver en grundig forbehandling, hvis man skal være sikker på et godt resultat. Når overfladen er skrabet ren for tykke lag og slebet, vaskes væggen grundigt, eventuelle revner spartles ud, og der påføres en grunder. Nu er der først klar til maling af vægge. Såfremt der skal males ovenpå eksisterende væv eller tapet, skal det sikres at underlaget sidder fast overalt. Gør det ikke må der efterlimes inden maling af vægge.